...I DLACZEGO?

Fascynuje mnie w jaki sposób sztuka i artyści mogą kształtować nasz gust i postawy, jeśli tylko jesteśmy gotowi otworzyć się - nasze zmysły - na odbiór sztuki. 

Jednocześnie ciekawi mnie sam proces twórczy. Między innymi dlatego prowadzę bloga "Zmysły Sztuki" (wcześniej na platformie onet.pl) oraz zaczynam pisać nowego, którego nazwałam "Sztukologia"

"Zmysły Sztuki" chcę uporządkować i poświęcić tylko spotkaniom w Wilanowie, natomiast "Sztukologia" ma być miejscem, gdzie znajdą się wszystkie pozostałe informacje dotyczące sztuki. Tam będę pisać o różnych przejawach artyzmu, przefiltrowanych przez mój system poznawczy i emocjonalny, wiedzę i doświadczenia. 

Jednocześnie uważam, że gotowanie to także przejaw artyzmu. Sztuką jest stworzyć coś pysznego, co zmieni zwyczajny moment w chwilę zmysłowej rozkoszy. Smak, zapach, wygląd potrawy, faktura części składowych, odgłosy mieszania, krojenia, czy zachwytów tych, którzy mogą spróbować naszego kulinarnego dzieła, to najlepsza terapia antystresowa, dlatego prowadzę także bloga kulinarnego "Barbarina gotuje".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz